W nowoczesnych mieszkaniach coraz częściej pojawiają się kuchenki elektryczne. Użytkownicy wybierają je, zachęceni ładnym wyglądem i prostotą obsługi.
Czasem jednak zdarzają się osoby niezdecydowane, które nie wiedzą, czy rzeczywiście dokonać zakupu urządzenia zasilanego prądem, czy lepiej pozostać przy starej, dobrej kuchence gazowej. Za wyborem wersji elektrycznej przemawia przede wszystkim bezpieczeństwo użytkowania.
W tym wypadku nie ma bowiem ryzyka zgaszenia płomienia, znanego z kuchenki gazowej. Płyta grzewcza jest także dużo łatwiejsza w utrzymaniu, gdyż bez problemu usuwa się z niej wszelkie zanieczyszczenia.
Na szczególną uwagę zasługuje rodza kuchenek wyposażony w płytę indukcyjną, na której dania gotują się znacznie szybciej niż na pozostałych typach. Oczywiście, nietrudno znaleźć również wady kuchenek elektrycznych.
Główną niedogodnością jest na pewno niemożliwość uruchomienia urządzenia w przypadku braku prądu. Często obserwuje się drastyczny wzrost rachunków za energię elektryczną, dlatego też przed zakupem trzeba koniecznie przekalkulować sobie, czy taka inwestycja będzie w ogóle opłacalna.